Sažetak programa u Noći muzeja

Muzej grada Umaga pripremio je projekciju 2 dokumentarna filma nastala u vlastitoj produkciji, kojima je predstavljena nematerijalna kulturna baština s područja Grada Umaga. Drugi dio programa posvećen je digitalizaciji muzejske građe na način da se posjetitelje upozna s procesom muzealizacije, koje bitan dio je muzejski informacijski sustav M++. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u inventarizaciji predmeta, a demonstrirati će se i izrada digitalnog 3D modela predmeta. Za najmlađe je pripremljena prigodna radionica Folklor 2.0, na kojoj će imati priliku remiksirati tradicijsku glazbu umaškog kraja.Premijerno će biti prikazan i promotivni video o Muzeju grada Umaga, budući da je 2019. ujedno i dvadeseta obljetnica postojanja Muzeja.

Program

18.00 - 19.00
div
FOLKLOR 2.0
Dječja radionica remiksiranja tradicijske glazbe umaškoga kraja.
19.00 - 19.30
div
FILM KAO SREDSTVO OČUVANJA I PREZENTACIJE NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE
Dokumentarni film „GRUE – UMIJEĆE SPREMANJA BARKI NA DRVENE DIZALICE“ prezentira jedinstveno umijeće spremanja plovila na drvene dizalice, specifične za umaški kraj.
19.30 - 20.00
div
FILM KAO SREDSTVO OČUVANJA I PREZENTACIJE NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE
Dokumentarnim filmom „REGATA STORICA VENEZIA 2001./2002.“ zabilježeno je sudjelovanje umaške ekipe na najznačajnijoj venecijanskoj svečanosti – Povijesnoj regati, gdje je prezentiran još jedan aspekt nematerijalne kulturne baštine Venecije, ali i Umaga – umijeće veslanja u stojećem stavu (voga alla veneta).
20.00 - 21.30
div
PUSTOLOVINA OD STVARNOG DO MUZEJSKOG SVIJETA
– Donesi predmet i muzealiziraj ga putem muzejskog informacijskog sustava M++ – Demonstracija izrade digitalnog 3D modela predmeta koji ste donijeli
21.30 - 21.40
div
PROMO VIDEO MUZEJA GRADA UMAGA
Projekcija promotivnog videa o Muzeju grada Umaga, kao najava dvadesete obljetnice postojanja Muzeja grada Umaga.
22.00 - 00.00
div
TOMBOLA I NASTUP DJ-a
Tombola u kojoj svaki listić donosi zgoditak. Nastup DJ-a i druženje uz kuhano vino i fritule, lokalno craft pivo i kokice.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Umaga / Museo civico di Umago