Sažetak programa u Noći muzeja

(PRO)NAĐIMO SE U MUZEJU!
Program Noći muzeja u Muzeju grada Umaga usmjeren je na lokalnu zajednicu, koju potičemo da kroz otkrivanje vlastite prošlosti, pronađe sebe. Započinjemo s vodstvom po Umagu, kojim ćemo publiku upoznati s najnovijim povijesnim i arheološkim otkrićima. Dolaskom u Muzej, zabaviti ćemo se kroz edukativnu igru ZABORAVLJENO BLAGO UMAGA. Slijedi prezentacija kataloga UMAG - GRAD SPORTA. Saznanja o povijesti Umaga, ali i o muzejskoj djelatnosti, i ovog će puta biti moguća prezentacijom deplijana MUZEJSKE ZBIRKE i izložbom RETROSPEKCIJA MUZEJA. Za kraj, kao rezultat suradnje Muzeja i lokalne zajednice, prezentirat će se dokumentarni baštinski filmovi nastali na filmskoj radionici Društva „Naša djeca“ Umag.

Program

18.00 - 18.30
div
Vodstvo po gradu
Vodstvo će započeti na Trgu 1. svibnja gdje će biti predstavljeni rezultati prošlogodišnjih arheoloških istraživanja prilikom kojih su pronađeni ostaci drugog reda gradskih zidina i drugi važni nalazi. Vodstvo će se nastaviti kod crkve Sv. Roka, gdje će posjetitelji imati priliku razgledati unutrašnjost crkve i poslušati kratku povijest crkve.
18.30 - 19.00
div
Igra ZABORAVLJENO BLAGO UMAGA
Kroz edukativnu igru natjecateljskog karaktera ZABORAVLJENO BLAGO UMAGA, sudionici će se upoznati s najvažnijim primjercima kulturne baštine Grada Umaga, a posebno onima koji krase umašku povijesnu jezgru.
19.00 - 19.30
div
Prezentacija kataloga UMAG – GRAD SPORTA
Prezentacija kataloga UMAG - GRAD SPORTA, koji je svojevrsna platforma za daljnja istraživanja u oblasti sporta, a predstavit će se povijesni razvoj 26 sportova u Umagu, među kojima i najstarije sportsko društvo, veslački klub UNITAS, osnovan prije 120 godina.
19.30 - 20.00
div
Igra ZABORAVLJENO BLAGO UMAGA
Kroz edukativnu igru natjecateljskog karaktera ZABORAVLJENO BLAGO UMAGA, sudionici će se upoznati s najvažnijim primjercima kulturne baštine Grada Umaga, a posebno onima koji krase umašku povijesnu jezgru.
20.00 - 20.15
div
Prezentacija deplijana MUZEJSKE ZBIRKE
Prezentacijom deplijana MUZEJSKE ZBIRKE, zajednicu se želi upoznati s radom Muzeja i njegovom bogatom građom, koja je u deplijanu predstavljena kroz kratke opise muzejskih zbirki, kojima su pridružene fotografije.
21.00 - 21.30
div
Izbor DOKUMENTARNIH FILMOVA FILMSKE RADIONICE Društva „Naša djeca Umag“
Izborom dokumentarnih filmova nastalih na prošlogodišnjoj radionici DND-a, predstaviti će se dječje stvaralaštvo našega grada, ali i dječje viđenje lokalne baštine predstavljene kroz sljedeće teme: grbovi grada, kuća De Franceschijevih i šinjor Sergio - majstor od drva.
18.00 - 22.00
div
Izložba RETROSPEKCIJA MUZEJA
Izložbom RETROSPEKCIJA MUZEJA publika će se upoznati s osnovnom muzejskom djelatnošću, a ujedno ćemo se osvrnuti i na samu zgradu Muzeja, koja je danas u cijelosti obnovljena, ali i otvoriti nove teme i ciljeve za budućnost, kroz stvaranje Novog muzeja sa stalnim postavom i primjenom novih tehnologija.
18.30 - 22.00
div
Druženje uz kuhano vino i fritule
Druženje uz kuhano vino i fritule.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Umaga / Museo civico di Umago